top of page
Ara

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete bozukluklarının bir türü olan yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğu normal kaygıdan; günlük hayatınızı olumsuz etkilemesi, kontrol edilemez olması, aşırı üzüntü ve stres yaratması, sadece bir konuda değil neredeyse hayatınızın her alanında kaygı yaratması ve neredeyse her gün her an kaygı hissi vermesi yönlerinden ayrılır.

Yaygın anksiyete bozukluğu olan kişiler nedeni belirsiz bir endişe duyarlar ve kendisine ya da çevresindeki insanlara kötü bir şey olacak korkusu yaşarlar. Yaşadıkları bu sıkıntı ve huzursuzluk duygusu dış etkenlerle açıklanamamaktadır. Yani tamamen düşünsel bir süreçtir ve olabilecek durumlar üzerine sürekli olarak düşünür ve endişelenirler.

Duygusal belirtiler; tedirginlik ve endişe, felakete odaklanma, hep en kötüyü düşünme, asabiyet(sinirlilik), huzursuzluk, karamsarlık, her an tetikte hissetme ve gerginlik olarak gösterilebilir.

Fiziksel belirtiler arasında ise; kalp çarpıntısı, terleme, sersemlik, baş dönmesi, bayılma hissi, nefes almada güçlük, titreme, kaslarda gerginlik, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi semptomlar gösterilebilir.

Yoğun kaygı durumlarında kişinin durumunu stabil hale getirmek için ilaç tedavisi etkili olabilirken bilişsel davranışçı terapi tekniğiyle etkili sonuçlar elde edilebilmektedir.

Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Hayatınızı bu kaygılardan arındırmanız ve daha sağlıklı yaşamanız mümkün. Bunun için umutsuzluğa kapılmayın ve yardım istemekten çekinmeyin.

bottom of page